Varför värma upp?

synkat ansen(1)_edited.jpg

Idag var det uppvärmning på schemat. Min Friskis-kollega Jonas och jag höll i uppvärmningen för Bergsjöloppet. Det var ett härligt gäng som var samlat – lättpeppade och engagerade – underbart!

Loppet är gratis och arrangeras av Nötkärnan vårdcentraler genom Bergsjöns vårdcentral & BVC. Det finns klasser för barn i olika åldrar och ett lopp för vuxna på 5,4 kilometer. Satsa på att haka på nästa år! Klicka här för att kolla in loppet.

Varför ska du värma upp då?

  • För att minska skaderisk.
  • För att prestera bättre.

Vad händer i kroppen när du börjar värma upp?

  1. När kroppen inte är aktiv är den i vila och då koncentreras blodet främst till de inre organen. Man har låg ämnesomsättning, leder och ledbrosk är osmorda och koordinationen är inte på topp.
  2. När man börjar aktivera stora muskelgrupper ökar behovet av syre, hjärtat börjar jobba för att pumpa ut blod i musklerna– blodet är en syretransportör.
  3. Lederna smörjs, friktionen minskar i lederna. Nerv och muskelfunktioner väcks när värme produceras. Koordinationen förbättras.
  4. Värmen som bildas gör muskler och senor mer elastiska.
  5. Uppvärmningen ger oss möjlighet att mentalt börja förbereda oss på att prestera.

Vad händer om du inte värmer upp?

Om man börjar jobba hårt för snabbt hinner inte hjärtat trycka ut tillräckligt med blod för att syresätta musklerna och vi får mjölksyra. Det leder till att det känns tungt utöver det kan kapaciteten under själva träningspasset försämras.

Även vid lugn en start på uppvärmningen, finns en fördröjning innan syrebehovet och syretillförseln till musklerna är i balans.

En bra uppvärmning

En bra uppvärmning kännetecknas i generella termer av

  • Den successivt blir mer ansträngande.
  • De stora muskelgrupperna aktiveras.
  • Enkelhet.

Källa: (2017) Om träning, En utbildningsbok utgiven Friskis&Svettis i Riks. 2 uppl. Livonia print

PS1. Vill du läsa mer kan du nörda ner dig i uppvärmningens effekter på kroppen -klicka  här. Och om du vill läsa om att uppvärmning sannolikt förbättrar prestationen kan du klicka här.

PS2. Traningslara.se där artiklarna om uppvärmning som jag länkar till hittas, är en sida där texterna bland annat författas av  Jacob Gudiol, MSc – Leg. fysioterapeut med en master i sport science, Steg 2 utbildad styrkeinstruktör inom SKKF, Steg 1 utbildad tränare inom tyngdlyftning, fd elitfotbollsspelare, lärare på idrottsgymnasium och tidigare skribent för flera större dagstidningar likt SvD och Metro

PS3. Kommentera gärna inlägget på Spänstfenomenets facebooksida. Hur du kommer dit? Klicka här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s